Scottish Weather Network Forum

General Information => General Discussion => Topic started by: Shetland Coastie on June 21, 2016, 12:35:20 PM



Title: Problem with my Davis Anemometer
Post by: Shetland Coastie on June 21, 2016, 12:35:20 PM
Hi

Having a problem with my Davis anemometer. The speed is showing ok but not the direction, it "snaps to north." Am I right in thinking this is a short circuit somewhere caused by damage to the cable or is it worth checking the tightening screw on the wind vane (which means taking the flipping pole down lol)?

Just to add, the wind vane is moving with the wind the direction data just doesn't seem to be getting back to the console.


Title: Re: Problem with my Davis Anemometer
Post by: garyburnett44 on July 17, 2016, 04:23:11 PM
Hello
I am having exactly the same issue. My wind direction reverts to east or occasionally north east. I tried resetting the console but that did not work. I am not sure if it is possible to replace parts on the ISS. While everything else is working I am not taking the ISS apart in case I break something else.Sorry I can't solve the problem but I will keep looking for solutions.
Regards
Gary


Title: Re: Problem with my Davis Anemometer
Post by: skyewright on August 11, 2016, 11:10:22 AM
Having a problem with my Davis anemometer. The speed is showing ok but not the direction, it "snaps to north." Am I right in thinking this is a short circuit somewhere caused by damage to the cable or is it worth checking the tightening screw on the wind vane (which means taking the flipping pole down lol)?
Sorry for the late reply...

The direction shows N if there is a break in the cable. It does that because the (intentional) gap in the potentiometer track inside the anemometer head is at N, hence so far as the base unit is concerned a break indicates N.

This means that it also shows N if a gap has worn in the potentiometer track, but that isn't a continuous thing it just means that you get a N instead of the real direction if the vane is directly over the worn spot.

I've had a potentiometer fault happen twice now & each time the Davis was reporting N when the vane was around WSW (our prevailing direction) till it was fixed. The fix on both occasions was to replace the potentiometer (first time I had the anemometer repaired, second time I bought a new anemometer so that I now have one to put up while the other is being repaired if it happens again...).


Title: Re: Problem with my Davis Anemometer
Post by: garyburnett44 on August 11, 2016, 04:16:53 PM
Hello.
Thanks for your reply. I have tried all the fixes suggested on various forums to no avail. Also there is no wind speed showing, as well as the previous direction error that we both had. I would guess that there is some electronic fault as per your reply. As my station is over 5 years old, I will probably get a new one rather than trying to fix the old. Just considering getting a vantage pro so if any individual components break they can be replaced.
Regards
Gary